maanantai 31. toukokuuta 2010

Palomuurit ja virusturvat pian turhia?

Maailmalla liikkuu taas yksi osoitus siitä, miten pelkkä tekninen suojaus ei ole enää järkevä investointi yrityksen tietoturvaa suunniteltaessa. Rahan sijoittamista tehokkaampiin keinoihin on pitänyt jo pitkään miettiä.

Olemme tottuneet jo sähköpostissa ilmoituksiin "Pakettisi on noudettavissa, klikkaa oheisesta linkistä tilausvahvistus." Tai "Liitteessä yrityksenne pyytämä hinnasto." W32.Skyhoo.Worm (Bkis) jatkaa samaa linjaa, mutta Yahoo Messenger ja Skype -ohjelmistojen kautta. Ohjelmisto kyselee kysymyksiä, kuten: "Miltä hiustyylini näytää?" ja "Tämä kuva ei printtaudu kunnolla, näetkö mikä siinä on vikana?" Suomalaisia suojelee vielä englannin kieli, mutta automaattisten kääntäjien parantuessa, ohjelmat pian tarkastavat, millä kielellä vastaanottaja viestinsä haluaisi. Sehän on tallennettuna yhteysohjelmistojen käyttäjäprofiileihin.

Kun käyttäjä itse aktiivisesti avaa viestin, ei tekninen suojaus enää riitä. Jos tällaiselta uhalta aletaan suojautumaan teknisesti, tarkoittaisi se vaimoni lähettämän kauppalistan vastaanottokuittaamista useille eri suojausohjelmille, ennenkuin saisin sen luettavaksi. Minulla ei olisi tähän aikaa, eikä vaimoni hyväksy globaalia tietoturvayhtiötä syyksi jääkaapin tyhjyyteen...

Teknologinen suojaus, ohjelmistot ja laitteet eivät enää tarjoa rahalle sitä vastinetta, mitä yrityksissä tarvitaan. Koulutus, suunnittelu ja opastus - usein myös edullisempina keinoina - ovat jo tehokkaampia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti