tiistai 13. heinäkuuta 2010

Yritysvakoilua PK-sektorilla?

Yritysvakoilu mielletään yleensä joko suurten kansainvälisten pörssiyritysten ongelmaksi tai sitten sellaisten yritysten päänvaivaksi, joilla on ainutlaatuista ja siksi suojattavaa erikoisosaamista. Tarkoittaako tämä, että PK-sektorin yrittäjä voi nukkua yönsä rauhassa?

Taloussanomat kirjoitti 11.7 artikkelissaan yritysvakoilusta. Näkökulma on sama johon olemme tottuneet aina kyseisen sanan esiintyessä julkisuudessa. Nokian puhelinmallit, valtiolliset intressit ja satojen miljoonien vahingot. Kaikesta yrityksiin kohdistuvasta tiedustelusta uutisoitaessa saa helposti kuvan, että PK-sektori on täysin suojassa tältä. Toisaalta jos alihankkijalta varastetaan se uusin Nokian alusta, niin eipä sitä Härmän Data:n ongelmana varmaan uutisoitaisikaan. Se ei ole ehkä suoraan todistettavissakaan ja vaikka olisikin, niin yhdellä koodinpätkällä elävän kymmenen hengen pumpun murskaaminen ei varmaan auttaisi päämiestä. Tosin sen kymmenen hengen yrityksen kannalta tilanne on ehkä vähintäänkin epämukava.

PK-sektori on mukana kuitenkin tässä samassa suuressa bisneksessä, missä isotkin. Pelkkä parin tunnin perjantai-illan baarikierros Seinäjoella ja saaliiksi jää pari Nokian alihankkijaa, pari Wärtsilän ja eräs joka tekee "surelle suomalaiselle puolustusteollisuuden organisaatiolle" alueen rakennusurakat. Ja tuopin ääressä jokainen tekee mielellään työstään sankaritarinan. "Eikä sen kertomisesta nyt haittaakaan voi olla, koska eihän se varsinaisesti ole edes meidän yrityksemme sisäistä tietoa", toteaa häiritsevästä, mutta ohimenevästä, omantunnonpistosta kärsivä kertoja.

Sama ongelma on kuitenkin vaikkapa pienillä palveluyrityksillä. Asiakasrekisterit, palvelukonseptit, menetelmät ja asiakkaat ovat elintärkeää tietoa. Mitä pienempi yritys, sen pienempi tietovuoto on kohtalokas. Pelkästään suojattavan asian kertominen omalle porukalle ennaltaehkäisee suurimman osan tahattomista lipsahduksista. Mitä paremmin asian onnistuu vielä konkretisoimaan, sen parempi. Eivät kaikki yhdistä jokaista dokumenttia ja tilannetta toimitusjohtajan ylimalkaiseen ohjeeseen: "Tähän asiaan liittyvät jutut pysyvät sitten näiden seinien sisällä." Eikä lainsäädäntö ole tietovuototapauksissa yrittäjän puolella, ellei hän ole nähnyt vaivaa kertoa työntekijöilleen, mikä sitä suojattavaa tietoa nyt ihan konkreettisesti on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti