torstai 27. tammikuuta 2011

Rahat tai henki? Vai molemmat?

Tietoturvallisuusuhat mielletään yleensä liittyvän vain rahallisiin riskeihin tai kohdistuvan omaisuuteen, jonka vahingoittuminen tai katoaminen aiheuttaa vain rahallisia menetyksiä. Tietoturvallisuusuhat voivat kohdistua kuitenkin suoraan henkeen ja terveyteen. Tämä on erinomaisen hyvä muistaa etenkin teknologiaympäristöissä, jotka liittyvät lääketieteeseen ja terveydenhuoltoon.

Yhä useammin ihmisen terveydentilan ylläpito tai häiriöiden korjaaminen on teknologiakysymys. Esimerkiksi defibrillattorit ja sydämentahdistimet ovat tällaisia laitteita. Yleistymässä ovat myös erilaiset hermostollisia toimintoja ohjaavat ja korjaavat tahdistimet ja lähettimet, joita sijoitetaan esimerkiksi aivoihin tai muualle hermokudokseen. Tällaiset laitteet ovat olleet jo vuosikymmeniä ohjelmoitavissa radiolinkin yli. Tällaiset radiolinkit ovat yleensä RFID:n kaltaisia lyhyen kantaman päästä toimivia ratkaisuja.

Jo 2008 DEF CON ja Blackhat -konferenseissa esiteltiin tutkijoiden suorittama "tietomurto" sydämentahdistimeen. Kyseessä oli vain yksi malli, mutta selvitystyön yhteydessä kävi ilmi, että esimerkiksi kyseisen mallin radioliikenne oli täysin salaamatonta. Tällaisia laitteita ei ole välttämättä suunniteltu alun perin tietoturvanäkökulmista. Siitä huolimatta ne ohjelmistoineen ovat ihan yhtä haavoittuvia kuin mikä tahansa tietokone. Kyseinen toimenpide on suoritettu vieläpä täysin kaupan hyllyltä saatavilla, muutamia satoja euroja maksavilla laitteilla (esimerkiksi Kevin Fu, Daniel Halperin, jne).

Tämä antaa varmasti ajattelemisen aihetta muillekin kuin dekkarikirjailijoille. Skenaario, jossa hakkeri murtautuu toiselta puolelta maapalloa Internetin välityksellä matkapuhelimeesi, asentaa haittaohjelman lähietäisyydeltä sydämentahdistimeesi ja kiristää rahaa sillä, on siis täysin mahdollinen. Mikäli hän ei luota yhteistyökykyysi, tahdistimen voi uudelleenohjelmoida ja pyyhkiä rauhassa murron jäljet järjestelmistä, kun olet matkalla sairaalaan. Tahdistimen virtahan ei lopu samalla kun sydämenlyönnit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti