perjantai 20. toukokuuta 2011

Kuka organisaatiossanne vastaa oikeudessa?

Nokian vesikriisin oikeudenkäynti on hyvä esimerkki siitä, missä turvallisuudesta huolehtimisen arvo on. Rikosnimikkeet ovat vakavia ja herättävätkin kysymään, kenellä vastuu huolellisuudesta todella on. Organisaatioissa on usein toimintamalleja ja kulttuureita, jotka ohjaavat toimintaa. Nämä ovat pääsääntöisesti hyviä, sillä jokaista rutiinia ei kannata miettiä alusta alkaen. Niiden varjopuolena on se, että kun rutiineihin pääsee vähän kerrallaan vahingollisia käytänteitä, ei niitä yleensä huomata, ennenkuin riski toteutuu.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta Tolvanen toivoo, että oikeudenkäynnillä on kauaskantoistakin merkitystä. - Toivon mukaan tämäntyyppisellä jutulla on ainakin sellaista ennaltaestävää vaikutusta, että jatkossa henkilöt jotka ovat tehtävissä, mistä voi aiheutua suurta vaaraa muille ihmisille, miettivät entistä tarkemmin omaa toimintaansa ja pyrkivät ennalta eri työprosessit sillä tavalla suunnittelemaan, että edes inhimillisestä virheestä ei aiheudu näin vakavia seuraamuksia. (Tolvanen pitää hyvänä sitä, että oikeudessa vastuukysymykset tulevat monipuolisesti käsitellyksi, kun syyttäjä esittää oman käsityksensä ja näyttönsä, ja vastaaja esittää omansa. - Oikeudella on hyvät edellytykset keskustelun ja todistelun perusteella tehdä ratkaisunsa siitä, onko näyttöä, että henkilöt olisivat menetelleet huolimattomasti, ja sitten ottaa kantaa siihen, mikä seuraamus siitä huolimattomuudesta on oikeudenmukainen.) - Tietysti vastaajien kannalta voi tuntua pahalta se, että heidän tapauksensa on esimerkkinä ja oppina ja ojennuksena muille, mutta sillä tavalla tämä systeemi on rakennettu. Näitä yksittäisiä tapauksia käytetään jopa varoittavina esimerkkeinä, Tolvanen sanoo.

Tietoturvallisuus, vastuu tietosuojasta, terveydestä ja hengestä. Toisaalta myös suojaavien mekanismien salassapito (energiajakelu, jne...) joka mahdollistaa väestön vahingoittamisen. http://www.yle.fi/alueet/tampere/2011/05/vesikriisin_oikeudenkaynti_on_ennakkotapaus_2608414.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti