sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Turvallisuus 2010

Jos turvallisuuspäällikkösi kaivaa ensimmäisenä tietoturvallisuudesta puhuttaessa esiin jonkin kirjain- ja numeroyhdistelmien pyhittämän kirjasen, kivitä hänet.

Ennen

Se mikä ennen toimi, ei vaikuta toimivan enää. Eikä sen tietenkään pitäisikään. Epävakaus, muutos ja epävarmuus tuntuu leimaavan joka asiaa. Työmarkkinoilla normaali työsuhde on nyt poikkeus, kukkarossa olevan rahan arvosta, saati vaakunasta, ei voi mennä takuuseen ja hakkerit julkaisevat sosiaaliturvatunnuksesi ja puhelimen pin-koodisi netissä. Lisäksi saat todennäköisesti harmaita hiuksia siitä, kun jokainen työntekijäsi haluaa käyttää töissä omia laitteitaan ja järjestelmiään, koska ”ovat vaan niihin kasvaneet.”

”Muutos kuvaa tätä aikaa”. Se on tietenkin kliseisesti todettu, johtuen siitä, että jokaisen aikakauden ihminen sanoo ihan samaa. Mutta ydin onkin juuri siinä, että muutos on väistämätön; kaikki kehittyy ja mihinkään ei ole paluuta. Teknologian kehitys tuntuu kiihdyttäneen tätä muutosta melkoisesti. Siksi 2000-luvun turvallisuudella ei pärjää enää 2010. Se EI tarkoita sitä, että 2000 luvun menetelmät tai opit olisivat vanhentuneita, vaan sitä, että ajattelutapa on haudattava. Menetelmiä voi käyttää, mutta ajattelutapa… Muutu tai kuole.

Perinteinen turvallisuus oli konservatiivista, staattista, säilyttävää, kaavamaista ja riippuvaista melko muuttumattomasta ympäristöstä. Tämän päivän ympäristö muuttuu ja elää. Kaikki on jatkuvassa vuorovaikutuksessa ja monet inkrementaaliset muutokset prosesseissa, toimintatavoissa ja jopa rakenteissa ovat erittäin nopeita. Nykyaikojen markkinat ovat rakennettu juuri nopeudelle. Kuten Progressiven Peter Lewis sanoi: "We dont sell insurances anymore, we sell speed". Työmarkkinoilla puhutaan tulevaisuuden työntekijästä, joka hoitaa työt, raportoinnin, laatuvalvonnan ja osittain myynnin ja asiakassuhteet. ”Managing partner” – oman itsensä päällikkö, jolla on hyppysissään suuri vastuu ja paljon… tietoa. Asiakkaat vaativat joustavia ja laadukkaita palveluita. Hyvä toimittaja elää asiakkaan tarpeiden mukaan, ei ainoastaan hinnalla. Tämän vuoksi ajattelutavan muutos myös turvallisuudessa on väistämätön.

Nyt

Tulevaisuuden turvallisuustyö on nopeaa, reflektiivistä, tilannetietoista ja reagoivaa. Keinovalikoimaa on oltava enemmän kuin yhden varapalomuurin verran. Sitä on kyettävä käyttämään joustavasti ja tehokkaasti – ei välttämättä massalla, mutta tietoon ja ennakointiin perustuvana täsmäiskuna. Turvallisuuden on elettävä, mentävä kaksi askelta edellä ja tarjottava vaihtoehtoja. Turvallisuus ei saa olla rajoittavaa ja säilyttävää, vaan uteliasta, rohkeaa ja älykästä. Sen täytyy kyetä luovaan ajatteluun ja sen on palveltava asiakkaan menestystä – ei sertifiointiorganisaatiota, jonka bisnes ei ole asiakkaan menestyksesä, vaan myytyjen lisenssien määrässä. Vanhalla tavalla pärjäät nyt hyvin, mutta pysäyksestä tulee rajumpi ja pudotuksestasi syvempi.

???Niin, ja ne nuoret. Ne tulevat varmasti tekemään asiat omalla tavallaan. Siihenhän me olemme heidät opettaneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti