perjantai 25. toukokuuta 2012

Pilvipalveluiden hankintaan helpotusta!

Tulossa on muutama vaikea sana, mutta lupaan, että tämän luettuasi tiedät, mistä apu löytyy. Pilvipalvelut, Saas, Iaas, tietoturva, riskit… kaikki nämä aiheuttavat yrittäjille, yrityksen johdolle ja tietohallinnolle harmaita hiuksia. Pilvipalveluista ei oikein kukaan ole vielä perillä, eikä riskienhallintakaan pitkästä historiasta ja hyvistä kehyksistä huolimatta ole aina se helpoin asia. Sitten kun nuo asiat vielä yhdistetään – pilvipalvelut, tietoturvallisuus ja riskienarviointi -  ollaan alueella, joka ei ole ammattilaisellekaan aina mukavaa. Ei siksi, että nuo asiat olisivat ongelmallisia, vaan siksi, että ne ovat usein hyvin epäselviä ja niistä tehdään vaikeita.

Ilahduin suuresti ollessani seuraamassa muutama viikko sitten Laurean turvallisuusalalta valmistuvien opinnäytetyöseminaaria ja saadessani tutustua Anssi Kaipion opinnäytetyöhön Kesko –konsernille. Opinnäytetyössä on tartuttu kumpaankin vaikeista aiheista ja tuotettu juuri sitä, mitä etenkin yrittäjät ja hankinnoista vastuullinen johto tarvitsee. Anssi on tutkinut pilvipalveluihin liittyviä riskejä ja laatinut arviointityökalun, jolla voidaan arvioida sekä palveluihin liittyviä riskejä, että myös hankintavaiheessa vertailla eri palveluntarjoajia. Samalla myös palveluiden hankinnan yhdenmukaistaminen mahdollistuu.

”Vaikka työkalua ei ohjeiden mukaan rakentaisikaan, saa työstä paljon irti jo tulostamalla tietoperustaosuuden - käsitteet ja riskit - ja kysymyslistan. Näiden avulla voi tarkistuslista –tyyppisesti käydä kysymyksiä keskustellen läpi palveluntarjoajien kanssa.” kertoo Anssi Kaipio. Työn hyvä puoli on myös se, että se ei ole insinöörikieltä ja käy ymmärrettävästi ja selkeästi läpi, mitä pilvipalveluilla tarkoitetaan. Tämä alue, jos mikä tarvitsee käytännönläheistä ja selkeää lähestymistapaa. Työ on erinomainen esimerkki siitä, millaista todellista hyötyä ammattikorkeakoulujen ja työelämän yhteistyö tuottaa kaikille osapuolille.

Työ on ladattavissa pdf -muodossa Theseuksesta (ammattikorkeakoulujen julkaisuarkisto).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti