lauantai 18. elokuuta 2012

Yrittäjyydestä ja yritys(turvallisuus?)kulttuureista

Osallistuin yritysten kansainvälistymisseminaariin 17.8.2012 Seinäjoella. Seminaarista kirjoitin henkilökohtaisessa blogissani jo aiemmin, mutta mieleen jäi Yhdysvaltain Suomen suurlähettilään, Bruce J. Oreckin esityksestä pari asiaa, joita on ehkä suomalaisessa yrityskulttuurissa syytä miettiä.

Suurlähettiläs heitti suomalaisille yrityksille muutaman ajatuksen tulevaisuudesta ja millaista liiketoiminta silloin on. Mielestäni tässä on hyviä asioita mietittäväksi kenelle tahansa yritystoimintaa pohtivalle. Kulttuurisiakin eroja löytyy ja mielenkiintoista on etenkin se, miten ne  ehkä liittyvät myös turvallisuusajatteluun ja turvallisuuskulttuuriimme."Mitä tahansa ajattelette siitä, millainen maailma on 10 vuoden kuluttua, olette todennäköisesti väärässä." 

Tämä ei varmasti selittelyjä kaipaa. 10 vuotta taaksepäin en kirjoittaisi tätä blogiin, padilla, eikä sitä kukaan ainakaan twiittaisi kenellekään. Tiedon kulku, saatavuus, merkitys ja uudet viestintäkanavat tulivat ilman kristallipalloa. Nyt meillä on pilvipalveluita ja sosiaalista mediaa, ilmiöitä kuten varjo-IT ja tiedon sähköistyminen sekä siirtyminen verkkoihin. Eikä vain liiketoiminnassa, vaan terveystiedot, verotustiedot, kiinteistöjen ohjaus, energian saatavuus ja vaikka liikenteen ohjaus tapahtuu sähköisesti verkkojen välityksellä.

"Yhdysvaltalainen yrityskulttuuri on joka hetki hyppäämistä katolta ja toivomista, että oppii lentämään, ennenkuin osuu maahan. Riskit kuuluvat elämään." 

Tässä on varmasti se suurin syy siihen, miksi yrittäminen ei Suomessa ole kovin suosittua. Meidäthän kasvatetaan lapsesta asti pyrkimään kohti turvallista ja varmaa elämää. Koko yhteiskuntamme on täynnä turvaverkkoja kansaneläkejärjestelmistä valmiiksi neuvoteltuihin työsopimusehtoihin ja terveydenhuolto sekä sosiaalihuolto ovat koko ajan valmiina reagoimaan, jos emme jostain syystä pysy vauhdissa. Tämä on varmasti syy myös siihen, miksi meillä ei ole tervettä turvallisuuskulttuuria.

Turvallisuus ja riskit ovat asioita, jotka "joku muu" hoitaa. Viime kädessä soitamme viranomaiselle. Riskejä ei osata huomioida, turvallisuutta ei pidetä osana normaalia työntekoa ja liiketoimintaa, ellei sitä ole vaikkapa työturvallisuuslainsäädäntö tai viranomainen kertomassa ja tarkistamassa. Ja silloinkin tavoite on saada asiakirjaan leima - aina ei todellisuudessa välitetä, onko asia käytännön tasolla hoidossa. Olemme oppineet vastaamaan lainsäädännön pakotteisiin, emme hallitsemaan riskejä. Riskit eivät kuulu meillä elämäämme, joten emme osaa tulla toimeen niiden kanssa?

"Ikävä kyllä emme enää koskaan elä maailmassa, jossa on näin paljon resursseja saatavilla. Suhteemme energian saatavuuteen ja väheneviin resursseihin tulevat muokkaamaan tulevaisuuden liiketoimintaa."

Lyhyesti, kilpailu kovenee. Riskien hallinta, oman turvallisuuden varmistaminen, oman itsemääräämisoikeuden säilyttäminen ja toimintavapauksien varmistaminen tulevat olemaan tulevaisuudessa markkinoilla pärjäämiseen ehto. Yrittäjyys ei tule helpottumaan. Turvallisuus ei ole jatkossa enää perusoikeus, se pitää itse luoda.

Ja viimeisenä: "Miksi suomalaiset kysyvät aina, mitä mieltä muut ovat heistä? Mitä väliä sillä on? Facebookia ei keksinyt Yhdysvallat, vaan 19 vuotias opiskelija ja Microsoftin loi collegen kesken jättänyt Bill Gates kahden kaverinsa kanssa. Ja Edison taas sanoi, että hän tietää vain yhden tavan tehdä hehkulamppu, mutta 10 000 tapaa, miten sitä ei saa palamaan."

Tätähän se yrittäjyys tarvitsee. Selkä suorassa, itseen uskoen ja avoimesti eteenpäin. Epäonnistua pitää, riskejä tulee toteutumaan ja elämä jatkuu silti. Jokainen meistä, yksilönä, on se muutoksen mahdollisuus. Mutta jokaisen meistä on luotava itse se menestys; hankittava resurssit, markkinoitava itsemme, pidettävä huolta yrityksestämme, kumppaneistamme ja itsestämme. Mitään ei tule valmiina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti